Újabb elismerés a Dining Guide-tól

Újabb elismerés a Dining Guide-tól

Wang Mester Kínai Konyháját ezúttal a Dining Guide méltatta

Budapest legjobb kínai éttermének járó megtisztelő címért egy idén megnyitott vendéglő indul a legnagyobb eséllyel: Wang Mester Kínai Konyhája

A képzeletbeli díj így is- úgy is ugyanabban a kézben marad. Az ázsiai ételekért rajongók körében eddig is kultikus népszerűségnek örvendő Fő utcai Új Lanzhou étterem tulajdonosai ugyanis új éttermet nyitottak a Ferencvárosban, amely ezúttal a szecsuáni konyha ízeire koncentrál.

A négy nagy kínai konyhaművészeti ág egyike, a szecsuáni még sok kínai számára is túlságosan fűszeres. Ahogy a helyi mondás tartja, az ember enni Kínába megy, az ízekért viszont Szecsuánba”. Tisztában lehetnek ezzel a Kínából Budapestre frissen érkezett szakácsok is, akik az otthon megszokottnál lényegesen kevesebb fűszert használnak. Egészen érthetetlen módon a szecsuáni konyha legalapvetőbb fűszere, a szájban nagyon jellegzetes, bizsergő érzést kiváltó szecsuáni bors szinte teljesen hiányzik a fogásokból. Itt azonban véget is érnek az étterem hibái.

Előételnek a disznófül-falatok elsősorban a kocsonyás darabok mellé felszolgált, erősen csilis fűszerpor révén különböznek a magyar fogástól. Az előbbi az utóbbiba mártogatva tökéletes, még ha enyhén bizarr sörkorcsolyának bizonyul. Kevesen tudják, hogy Kínában bizony remek felvágottak is vannak, nekik a csillagánizzsal, köménnyel és gyömbérrel fűszerezett, házi készítésű szecsuáni kolbász szolgálhat kellemes meglepetésekkel. Magyar ízlelőbimbók számára a paprikát teljesen mellőző húsipari készítmények elsőre mindig furcsák, ám ez az enyhén édeskés, szinte mediterrán-jellegű kolbász gyorsan feledteti az idegenkedést.

A szójás-ecetes, igen precízen elnevezett étvágygerjesztő zeller nem különösebben egzotikus, viszont remekül megágyaz a főfogásoknak. Főételnek érdemes a kínai étteremhez méltóan hosszú étlap legelejéről, a konyhafőnök ajánlatai közül választani. A nyúlcombok olajos és csilis pácban egyszerre remek kínai- és remek vadétel, az utóbbi markáns ízével, viszont az előbbi még markánsabb fűszerezésével. Hasonlóan fűszerezett, viszont talán még jobban sikerült az oldalas. A kínai konyha többre tartja a sertést a marhánál, és ez az étel igen jól illusztrálja, hogy miért is.

Ötnél kevesebb étterem van ma Budapesten, amely ilyen zamatosan tudja elkészíteni a csontokról lerágható húsdarabokat. És még ez sem a csúcspont, hanem az inkább észak-kínai specialitás bárány, amely ismét csak bármely budapesti csúcsétterem becsületére válna, azzal a különbséggel, hogy a kínai szakácsok pontosan tudják, nem kell félni a kicsit zsírosabb falatoktól. Ha rágni nem is ezt a legkellemesebb, az íz bizony csak ezzel együtt tud teljes lenni.

Wang Mester Kínai Konyhája nem csak Budapest legjobb kínai étterme, hanem szimplán az egyik legjobb étterme is.